was successfully added to your cart.
Blog

Wanneer ben ik veganist?

By januari 21, 2019 One Comment

Wanneer je veganist bent is voor veel mensen die bekend zijn met deze leefstijl duidelijk. Weet jij dat nog niet dan is dit de korte beschrijving.

Volgens wikipedia is veganisme:

“Veganisme is een levenswijze waarin gestreefd wordt naar het vermijden van het gebruik van dierlijke producten. Als zodanig gelden ten eerste delen van het dierenlichaam of producten die daarvan vervaardigd zijn (zoals vlees, gelatine, leer, bont en wol) en ten tweede door dieren voortgebrachte producten, zoals zuivel en honing.”

Hiernaast is voor veel ook belangrijk:

Vaak worden alternatieven gevonden in het gebruik van plantaardige voedingsmiddelen en materialen. De meeste veganisten keuren ook exploitatie van dieren en wreedheid jegens dieren af, zoals het vasthouden van dieren voor entertainment of ter gebruik als proefdier.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Veganisme

 

Ik schrijf, met best wat spanning, dit artikel en dat mogen jullie best weten. Al tijden worstel ik met de vraag ‘ben ik veganist’ ? Bekijk ik het verhaal hier boven dan is het antwoord ‘nee’. Dit vind ik best moeilijk omdat niet iedereen kan begrijpen waarom je dan niet 100% de keuze maakt.

Jeugd

In het kort, 3 jaar geleden startte ik met mijn ontdekkingsreis in de plantaardige keuken. Het deed enorm veel voor mijn creativiteit en last van een opgeblazen gevoel. Al heel mijn leven eet ik vegetarisch en van huis uit biologisch. Dat je geen dieren eet is normaal voor mij, waarom zou je?? Zuivel, boter & eieren was sowieso niet echt mijn ding maar kaas was mijn grote verslaving. Ik at zoveel dat ik uren wilde uitbuiken op de bank. Dat is gestopt sinds de ontdekking van de vegan keuken.

Sociale situaties

In sociale situaties lukt het me niet altijd om vegan te eten. Dit heeft als reden dat vroeger het erg raar was dat wij als gezin vegetarisch aten en geen suiker. Ik ben erom gepest, uitgelachen en wij waren raar. Dit heeft nogal een impact gemaakt en daarom vind ik het nog steeds lastig om een uitzondering te zijn. Veel mensen zijn ook wel enthoussiast over de keuze maar dat is heus niet iedereen.

Werk

Ondanks dat ik heerlijke vegan taart maak en een tof boek heb uitgebracht, heb ik ook nog een stukje werk waar ik wel met boter of melk werk. Dit moet je af en toe proeven want anders kan je het niet verkopen. Niet dat je me blij maakt met een botercrème taart hoor, geef mij maar een lekkere vegan kwarktaart of iets met rabarber.

Labels

Wij als mensen willen graag bij een groep horen, we zijn kuddedieren. In principe ben ik niet 100% veganist dus hoor ik niet bij deze groep. Maar welke dan wel? En nemen mensen mij serieus als ik niet 100% vegan ben?? Aaaaahhhh zoveel gedachten en angst dat ik te kort kom met mijn keuzes. Het is om gek van te worden.

Daarom schrijft ik dit artikel! Het moet eruit en ik wil eerlijk zijn over wie ik ben.

Hoi, ik ben Sifra! Ik hou enorm van koken. Het liefst met verse producten en liefst plantaardig. Dit vind mijn lichaam en geest ontzettend fijn. Ik wil jullie inspireren om bewuste keuzes te maken als het gaat over eten. Het is namelijk het lichaam waar je het de rest van je leven mee moet doen. Dit is nog al een verantwoordelijkheid, toch! Verder willen we ook dat de aarde er nog is voor onze kinderen en dat er geen dierenleed is (dit wens je je buren ook niet toe toch).

Sommige mensen denken, alleen kan je toch niks doen. Wel als er een hele hoop mensen alleen beginnen, dan ontstaat er vanzelf een groep. Daarbij werk het zo “meer vraag naar een product, meer productie”. Gaan wij minder dierlijke producten kopen dan gaan al die producenten ook zien dat ze havermelk moeten gaan verkopen of een vegan rookworst moeten ontwikkelen. Geef het tijd en samen veranderen steeds een stukje mindset in de wereld.

Zo, dit was mijn verhaal. Ik sta open voor alle mensen of je nu vlees eet, vegetarisch, veganistisch of leeft op lucht! Jij bent mooi zoals je bent en iedereen zet zijn stappen op eigen tempo. In 2019 inspireer ik je graag en jij hopelijk mij ook!

 

Wil jij beginnerstips, bekijk dan dit artikel en hopelijk helpt het jou op weg.

Liefs Sifra

 

Join the discussion One Comment

Leave a Reply