was successfully added to your cart.
DesertGlutenvrijLactosevrijSnacks

Heerlijke Vegan Meringues

By juni 28, 2016 No Comments

Vanaf het moment dat ik me begon te verdiepen in plantaardig eten, kwamen er verschillende leuke weetjes en tips tevoorschijn waar ik nog nooit van had gehoord. Er ontstaan allemaal leuke trends zoals veggie spagetti en bliss balls. Afgelopen week ontdekte ik er een nieuwe, vegan meringue :).
In Amerika zijn ze gaan experimenteren met producten om het eiwit na te bootsen om zo meringue, schuim of mousse te kunnen maken. Ze kwamen er achter dat het vocht wat ik potjes of blikjes kikkererwten zit, ook wel aquafaba of pekel genoemd, lijkt op eiwit. Dus experimenteren en oefenen maar he! Er zijn super veel leuke dingen uit ontstaan, over heel de wereld duiken foto’s en verhalen op over vegan meringue. Het kikkererwten vocht geeft dus ook de mogelijkheid om mousse te maken en eentje die iets minder vet is dan wanneer je hem maakt van avocado en banaan.

Na enkele keren oefenen met het maken van meringue kwam ik op het volgende recept wat voor mij werkte.

Ingrediënten:oven

Voor 20 a 30 meringues

 • 110 gram kikkererwten vocht ( uit een potje)
 • 100 gram rietsuiker
 • Snufje zout

 

Wat ga je doen

 1. Giet het kikkererwten vocht in een grote kommeringues 2
 2. Klop het vocht enkele minuten met een mixer ( ik had er geen dus moest iets langer kloppen met de hand)
 3. Voeg geleidelijk de suiker toe tijden het kloppen van het kikkererwtenvocht. Aangezien je kikkererwtenvocht gebruikt (en geen rauw eiwit) kun je het mengsel dus proeven en kun je ook het zoetgehalte aanpassen. Deze verhouding is namelijk niet mierzoet dus eventueel kan je hem aanpassen.
 4. Klop het mengsel stijf totdat het net zo stijf is dat je de kom onderste boven kunt houden en het er niet uit valt.
 5. Verwarm de oven op 100 graden
 6. Doe het meringue mengsel in een spuitzak
 7. Spuit kleine toefjes op een bakplaat ( gebruik wel een bakpapiertje er onder)
 8. Zet de bakplaat in de oven voor 1,5 uur
 9. Laat de pakplaat vervolgens nog minimaal 1 uur in de afkoelende oven staan

Dan zijn eindelijk de meringues klaar en kan je er een proeven, of twee 😉 Ik heb de meringues in een weckpot bewaard en dat ging eigenlijk wel goed. Je moet er voor zorgen dat de pot goed dicht is omdat de meringue vocht opneemt uit de omgeving en dan dus weer zacht wordt.

Om de meringue nog spannender te maken heb ik een vulling gemaakt tussen twee meringues. De vulling bestond uit;

 • 1 eetlepel kokosoliemeringues vulling
 • 1 eetlepel vegan chocolade
 • 1 eetlepel hazelnootpasta.

Smelt de kokosolie en chocolade maar let op dat het niet hard gaat anders brand de chocolade aan omdat de kokosolie er voor zorgt dat het gaat bakken 😉 Daarna roer je de hazelnootpasta er door heen. Laat het mengsel afkoelen in de koelkast tot dat het dicht genoeg is om te smeren tussen twee meringues. Leg de meringues met de vulling terug in de koelkast om zo de vulling nog harder te laten worden. Bewaar de gevulde merigues in de koelkast in een weckpot.

Geniet er van lieve mensen, ik ben benieuwd of jij ze gemaakt hebt en hoe het ging. Deel gerust een foto op instagram en tag mij zodat ik zie wat voor moois jij hebt gemaakt (naam: uniek.eten)

Liefs Sifra

meringues1

 

 

 

 

Leave a Reply