was successfully added to your cart.
BlogDesert

Vegan kwark taart met kersen

By september 23, 2018 9 Comments

                             Let’s share!

Dit artikel gaat over taart, vegan taart. Het laat zien wat de verschillende technieken zijn om een vegan taart te maken en daarbij delen we gelijk een gemakkelijk recept die ook nog eens goed voor te bereiden is.

Raw, no-bake en bakken

Taart, cake, muffins en snacks kun je op verschillende manieren maken. De meest voorkomende is bakken in de oven. Naast bakken kun je ook raw en no-bake-taarten maken. Wij leggen je uit wat het verschil is én wat de voordelen zijn.

RAW

Rawfood is eten dat niet is gekookt, gebakken, gestoomd of gebraden. Rawfood wordt niet verwarmd boven de 42 graden. Het bestaat vooral uit groente, fruit, zaden, noten en zeewier. Wil jij graag raw eten, wees dan niet bevreesd, want je kunt heerlijke taarten maken die raw zijn. De taart wordt meestal gemaakt met een bodem van gedroogde vruchten en rauwe noten. De topping met een of meer van deze basisingrediënten: dadel, cashewnoten (gepureerd), banaan, avocado of kokos(olie). Deze basisingrediënten zorgen voor de binding en voorkomen dat de taart inzakt. Vervolgens kun je smaken toevoegen zoals limoen, cacao, bosvruchten of spices.

Raw taarten worden gemaakt met een keukenmachine of een sterke blender. De taarten worden vervolgens in een vorm gegoten en hebben nog wat tijd nodig om op te stijven in de koelkast.

NO-BAKE

No-bake spreekt voor zich: niet gebakken. Er komt geen oven aan te pas. Denk hierbij aan de kwarktaart die op moet stijven. In de plantaardige keuken gebruiken we natuurlijk geen kwark en ook geen gelatine als in een traditionele kwarktaart. De plantaardige keuken houdt van natuurlijke producten voor het opstijven van taart. Er zijn veel verschillende soorten no-bake-taarten. Vaak zijn ze opgebouwd uit verschillende lagen van noten, vruchten, zaden, olie en fruit of groenten. No-bake-taarten kunnen sterk in de buurt komen van een raw taart maar je hebt meer variaties die je kunt gebruiken. Denk aan chocola, snelkookhavermout, grutten en agaragar. Dit betekent dat je een groter assortiment aan taarten kunt maken.

BAKKEN

De meest bekende manier van taarten maken is wel het bakken van een cakebeslag, schuim of koekdeeg. De variaties in soorten en smaken is op deze manier nog groter. Het scala aan ingrediënten van de plantaardige keuken is anders als het gaat om vet en bindmiddelen. In de standaardkeuken zul je bijvoorbeeld boter, melk en eieren vinden terwijl je in de plantaardige keuken sojakokosboter, lijnzaad, banaan, amandelhavermelk of kikkererwtenvocht vindt. Je hebt de mogelijkheid om bepaalde taarten bijna foutloos na te maken met plantaardige ingrediënten, maar het leuke is dat je nieuwe smaken en structuren van de plantaardige keuken gaat ontdekken.

Deze vegan ‘kwark’ taart is natuurlijk niet gemaakt van kwark maar van de kwarkvervanger van soja. Als we kwark taart schrijven dan weet iedereen wat hij kan verwachten aan structuren. Deze taart is iets uit mijn comfortzone qua maken omdat er gebruik wordt gemaakt van veel verpakte producten. De koekjes zijn al gebakken en dat is nieuw voor mij maar soms heel gemakkelijk. Deze taart is dan ook bedoelt voor de mensen die een feestje gepland hebben en nog 1000 dingen te doen hebben.

De bodem is voor te bereiden, net als de kersentopping. De bodem kan je wel een week bewaren in de koelkast en zelfs invriezen. De kersen topping kun je zeker ook wel 5 dagen bewaren wanneer deze afgedekt is. Laten we aan de slag gaan om het feestje op tafel te zetten 😉

BENODIGDHEDEN VEGAN KWARKTAART MET KERSEN:

  • Keukenmachine of bleder
  • 26 cm bakvorm
  • Koelkast
  • Pan

INGREDIËNTEN VEGAN KWARKTAART MET KERSEN:

  • 300 gram digestive koekjes (of andere vegan koekjes)
  • 110 gram kokosolie (zacht)
  • 400 gram dikke sojayoghurt (Alpro go on)
  • 100 ml plantaardige melk
  • 6 gram agaragar poeder
  • 200 ml vegan slagroom
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 250 gram kersen (diepvries)
  • 30 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel maizena

BEREIDINGSWIJZE VEGAN KWARKTAART MET KERSEN

  1. Maal de digestive koekjes fijn in een keukenmachine of blender. Voeg de zachte kokosolie toe en mix het nogmaals goed door.
  2. Bedek de bodem van de bakvorm met bakpapier. Giet de bodem in de bakvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet de bakvom in de koelkast voor 30 minuten.
  3. Klop de slagroom op in een kom samen met de kokosbloesemsuiker.
  4. Verwarm de plantaardige melk samen met de agaragar in een pannetje. Laat het 1 minuut koken en haal het van het vuur.
  5. Doe de sojayoghurt in een grote kom en voeg beetje bij beetje, tijdens het roeren met een garde, de plantaardige melk toe.
  6. Voeg de slagroom toe aan de kom met sojayoghurt. Roer het voorzichtig door elkaar met een spatel zodat je de lucht er niet uit slaat. Giet dit mengsel op de bodem en zet het 1 uur in de koelkast.
  7. Verwarm in een pannetje 30 gram kokosbloesemsuiker samen met 50 ml water. Voeg de ontdooide kersen toe aan de pan en laat het 5 minuten rustig pruttelen totdat de kersen zacht worden. Meng de maizena met 2 eetlepels water en voeg dit toe aan de pan. Kook nog enkele minuten goed door. Laat het kersen mengsel afkoelen voordat je het verspreid over de taart.
  8. Haal de taart uit de vorm en geniet van deze heerlijke smaken en structuren.

Eind zomer 2018 maakte ik dit recept voor een feestje en het beviel me echt zo goed qua makkelijkheidsgraad. Daarbij is dit echt een recept om mensen (stiekem) in aanraking te laten komen met vegan taart / vegan food.

Heb jij dit recept gemaakt laat dan een reactie achter of deel een foto via instagram @uniek.eten. Nog brandende vragen over bakken of taart, vraag maar raak, dat vinden wij leuk 🙂

Wil je meer inspiratie voor seizoensgebonden taarten en de basis van plantaardig bakken bekijk dan ons boe Bak to Basic.

Liefs Sifra

  • Bak to Basic – Het vegan taartenboek

    Waardering 5.00 uit 5
    24.95

Join the discussion 9 Comments

Leave a Reply