was successfully added to your cart.
Desert

Vegan & glutenvrije baked cheesecake

By mei 27, 2019 No Comments

Deze vegan baked cheesecake is lekker en ook nog eens glutenvrij. Deze typische new york cheese cake heeft een bodem van koekjes, een frisse vulling en een rijkelijke topping van bosvruchten. Deze taart is iets uit mijn comfortzone qua maken omdat er gebruik wordt gemaakt van veel verpakte producten. De koekjes zijn al gebakken en dat is nieuw voor mij maar soms heel gemakkelijk. Deze taart is dan ook bedoelt voor de mensen die een feestje gepland hebben en nog 1000 dingen te doen hebben.

De bodem is voor te bereiden, net als de bosvruchten topping. De bodem kan je wel een week bewaren in de koelkast en zelfs invriezen. De bosvruchten topping kun je zeker ook wel 5 dagen bewaren wanneer deze afgedekt is. Laten we aan de slag gaan om het feestje op tafel te zetten 😉

Wil je geen glutenvrije variant gebruik dan gewone koekjes naar keuze! Kan je nergens vegan slagroom vinden gebruik dan extra soja yoghurt.

BENODIGDHEDEN VEGAN & GLUTENVRIJE BAKED CHEESECAKE:

  • Keukenmachine of bleder
  • 24 cm bakvorm
  • Koelkast
  • Grote kom
  • Pan

INGREDIËNTEN VEGAN & GLUTENVRIJE BAKED CHEESECAKE:

  • 200 gram glutenvrije vegan koekjes
  • 90 gram kokosolie (zacht) of harde plantaardige boter (wajang)

Vulling

  • 400 gram dikke sojayoghurt (Alpro go on)
  • 250 gram vegan slagroom (of een pakje van 200 gram is ook voldoende)
  • 60 gram custard poeder
  • 100 gram kokosbloesemsuiker (of rietsuiker, is mooier voor de kleur)
  • Rasp en sap van 1 citroen

Topping

  • 250 gram bosvruchten, vers of diepvries
  • 100 ml sap naar keuze
  • 30 gram agave
  • 1 theelepel maizena

BEREIDINGSWIJZE VEGAN & GLUTENVRIJE BAKED CHEESECAKE

  1. Verwarm de oven op 190 graden.
  2. Maal de koekjes fijn in een keukenmachine of blender. Smelt de kokosolie of laat het in ieder geval zacht worden zodat de keukenmachine minder moeite hoeft te doen. Voeg de zachte kokosolie toe en mix het nogmaals goed door.
  3. Bedek de bodem van de bakvorm met bakpapier en vet de zijkanten in met kokosolie. Doe de mix van de bodem in de bakvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Maak eventueel de lepel even nat dan blijft het minder plakken. Zet de bakvorm in de oven voor 10 minuten.
  4. Mix de soja slagroom met de custard poeder in de kom. Zorg dat alle klontjes weg zijn. Voeg nu de soja yoghurt toe. Rasp de citroen en pers de citroen uit. Voeg dit ook toe aan de kom met het soja mengsel.
  5. Haal de bodem uit de oven en giet de vulling op de bodem. Zet de oven terug naar 160 graden en zet de bakvorm terug in de oven voor 50 minuten.
  6. Mix voor de topping het sap en de maizena in een glas. Zet een pannetje op het vuur en kook de vruchten en het sap mengsel voor 2 minuten. Zorg dat het echt gekookt heeft want alleen dan kan maizena gaan binden. Laat het afkoelen.
  7. Laat de cheesecake afkoelen, haal hem uit zijn vorm en giet vervolgens de topping er overheen.

Dit jaar maakte ik voor het eerst een gebakken cheesecake. Ik was verbaasd over hoe makkelijk deze te maken was en geen idee waarom ik dit niet eerder hem gedaan. Daarbij is dit echt een recept om mensen (stiekem) in aanraking te laten komen met vegan taart / vegan food.

Heb jij dit recept gemaakt laat dan een reactie achter of deel een foto via instagram @uniek.eten. Nog brandende vragen over bakken of taart, vraag maar raak, dat vinden wij leuk!

Wil je meer inspiratie voor seizoensgebonden taarten en de basis van plantaardig bakken bekijk dan ons boek Bak to Basic.

Liefs Sifra

Leave a Reply