Mijn keuken is een nieuw “apparaat “ rijker : de Veggie Drink Maker van Chufamix. Toen ik op de vegan beurs van Gare du Nord was ben ik al bij het eerste kraampje over gehaald dat dit mijn nieuwste aanschaf moest zijn. Deze leuke meneer vertelde met passie over dit prachtige hulpmiddel om je eigen plantaardige melk te maken. Na een demonstratie en een bekertje van zijn amandel-walnoten melk waren mijn vriend en ik overgehaald. Ik had werkelijk waar nog nooit zulke lekkere plantaardige melk geproefd. Zo kwam ik dus aan de Veggie Drinks Maker en natuurlijk wil ik jullie een aantal leuke recepten geven. Waarschijnlijk zullen er niet veel mensen deze “Veggie Dink Maker” in de kast hebben staan maar je kunt ook gewoon een kaasdoek gebruiken. Hoe dat werkt leg ik later uit.
Hoe werkt de Veggie Drinks Maker
- Vul de maatbeker met water; ½ liter of 1 liter
- Doe de filter op de maatbeker
- Doe de gekozen ingrediënten in de filter
- Pak je staafmixer en mix voor ongeveer 1 minuut totdat de ingrediënten helemaal fijn zijn
- Haal de filter uit de maatbeker en gebruik de stamper om het laatste beetje melk uit de filter te halen
- Bewaar het pulp in een bakje of gebruik het direct in je salade, soep, koekjes of muesli
- Je melk is nu klaar. Je kunt het direct gebruiken maar ook bewaren in de koelkast voor ongeveer 3 dagen
Wat doe je met de Pulp
De pulp hoef je niet weg te gooien want dat is super zonde. De pulp kun je verwerken in koekjes, het zijn namelijk noten of haver, de rijst zou ik niet gebruiken. Naast koekjes kun je het laten drogen en aan je salade toevoegen of gebruiken voor granola. Ik gebruik het vooral voor granola. De pulp doe ik in een grote kom en voeg daarbij rozijnen en andere vruchten, kokosschaafsel, specerijen en een aantal eetlepels kokossuiker of bijvoorbeeld agave siroop. Vervolgens leg ik het op een bakplaat en laat ik het bakken in de oven op 200 graden tot het droog is ( de pulp is namelijk nog een beetje nat na het maken van de melk).
Voorbeeld recepten voor 1 liter
1 liter water
100 gram cashewnoten 20 gram walnoten 1 dadel Eetlepel cocoanibs Snuf zee zout
|
1 liter water
100 gram amandelen 50 gram cashewnoten 3 anijszaadjes 1 cm schil van een citroen Snuf zeezout |
1 L warm (niet kokend) water
120 gram rijst 20 gram havermout 1 cm schil van een citroen Snuf zeezout
|
Kaasdoek
Heb je nou niet zo een handig apparaat in huis dan kan je ook gewoon een kaasdoek en staafmixer gebruiken. Wat je dan doet is de gekozen ingrediënten en het water mixen met de staafmixer. Zorg dat alles goed klein is, zo gebruik je de hele noot/ graankorrel. Vervolgens giet je de melk door een kaasdoek ( of theedoek) en je melk is klaar.
Bewaren
Notenmelk 2- 3 dagen
Rijst – havermelk 3 – 5 dagen
Tip: Kijk op plantmilk.org voor meer leuke tips en hier kan je dit heerlijke en makkelijke apparaat ook kopen!
Liefs Sifra
Recente reacties