was successfully added to your cart.
-KoekjesSnacks

Hoe maak je vegan pepernoten

By november 9, 2016 No Comments

Hoe maak je vegan pepernoten? De afgelopen maanden ben ik bezig geweest met het maken van vegan pepernoten voor sinterklaas. Elke keer liet ik wat aanbranden en stelde ik het weer uit. Ik heb dan ook een oven die niemand zou willen hebben, zo onvoorspelbaar als maar kan.

Uiteindelijk heb ik dan een recept en foto’s van Niet verbrande kruidnoten. Dit zijn kruidnoten gezoet met maismoutstroop dus niet zo zoet maar wel lekker knapperig, dat vind ik wel erg belangrijk.


Aantal kruidbollen: een heleboel 😉

  • 150 gram meel , ik heb een combi van tarwe en boekweit gebruikt
  • 130 gram plantaardige margarine
  • 130 gram maismoutstroop
  • 4 thee lepels speculaaskruiden
  • 2 thee lepels bakpoeder
  • 50 gram fijn gestampte amandelschaafsel
  • 30 gram kokosmelk

Wat ga je doenpepernotendeeg.JPG

  1. Meng het meel, de kruiden, bakpoeder en amandelschaafsel in een kom
  2. Voeg de plantaardige margarine en maismoutstroop toe en kneed dit goed door met je handen tot dat de margarine goed vermengt is met de droge ingrediënten
  3. Voeg vervolgens beetje bij beetje de kokosmelk toe. Het deeg moet niet te nat zijn, zie de foto!
  4. Laat het deeg rusten in de koelkast voor ongeveer een half uur
  5. Verwarm de oven voor op 170 graden
  6. Maak hele kleine bolletjes en leg die op een bakplaat met een bakpapiertje er onder. Bij mij werden ze op de bakplaat sneller zwart aan de onderkant dus je kunt ze ook op rekje leggen.
  7. Maak ook een aantal speculaasjes en dat kunnen gewoon vierkantjes zijn bijvoorbeeld, die dopen we straks in een chocolademix
  8. Bak de kruidnoten voor 12 minuten maar houdt ze goed in de gaten want zoals ik al vertelde was ik elke keer een minuut te laat en waren ze verbrand
  9. Laat de kruidnoten goed afkoelen dan zal je zien dat ze knapperig worden

 

pepernoten.JPG

Chocolade mix:

  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 eetlepel maismoutstroop
  • 1 thee lepel cacao

Je kunt ook kiezen om vegan chocolade te smelten!

  1. Smelt de kokosolie samen met de maismoutstroop en cacao voor maar een halve minuut. Net genoeg zodat je het kan mengen.
  2. Laat het weer even afkoelen maar roer het goed door om de minuut
  3. Doop of smeer het mengsel over de helft van een koud speculaasje of kruidnoot en laat dit koud worden in de koelkastpepernoten chocolade.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

Super tip! Kruidnotendeeg kan je gewoon een aantal maanden invriezen. Zo kan je een keer een grote hoeveelheid deeg maken en elk weekend makkelijk kruidnoten bakken. Zo heb je ook een goed voorraadje voor sinterklaasavond!

Dikke zoen

Leave a Reply