was successfully added to your cart.
Desert

Glutenvrije vegan cake

By maart 28, 2019 No Comments

Glutenvrij bakken heeft zo zijn uitdagingen en daar krijg ik dan ook nog wel eens vragen over. Vooral als je glutenvrij gaat bakken in combinatie met vegan. Vandaag dus een makkelijke glutenvrije vegan cake, zodat jij thuis aan de slag kan.

Gluten is een eiwit die zit in granen zoals tarwe, spelt, rogge en gerst. Dit eiwit, dus de gluten, zorgt voor een binding in brood, koek en cake. In veel glutenvrije producten wordt ei gebruikt als bindmiddel maar in de vegan keuken worden er geen dierlijke producten gebruikt dus is dit van de baan. Als bindmiddel gebruiken wij in de recept onder andere banaan of appelmoes, zaden maar ook rietsuiker zorgt ervoor dat de cake beter bind. Suiker smelt namelijk en wordt daarna weer hard en kan er zo voor zorgen dat ingrediënten aan elkaar zitten.

 

BENODIGDHEDEN & INGREDIËNTEN

Taartvorm 12 cm (2 tot 4 personen)

  • ¼ cup geprakte banaan of appelmoes
  • ¼ cup rietsuiker
  • ¼ cup plantaardige boter
  • ¼ cup plantaardige melk
  • ½ cup havermout gemalen (het is best lekker als er nog wat grove stukken in zitten) LET OP koop de gegarandeerde glutenvrije havermout.
  • ¼ cup boekweitmeel
  • Optioneel voor extra goede binding: 1 eetlepel lijnzaad of chiazaad
  • 1 ½ theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel specerijen zoals kaneel
  • Snuf zout

Optioneel TOPPING

  • 1 eetlepel plantaardige melk
  • 40 gram vegan witte chocolade

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Mix de banaan of appelmoes, rietsuiker en plantaardige boter in een kom totdat het goed gemixt is.
  3. Maal de havermout in een keukenmachine of blender. Dit gaat er voor zorgen dat de ingrediënten beter met elkaar gaan binden. Wanneer je grove havermout gebruikt kan het vocht minder goed binden met het meel uit de haver.
  4. Mix in een tweede kom alle droge ingrediënten: gemalen havermout, boekweitmeel, specerijen, chiazaad, bakpoeder en zout.
  5. Meng de droge ingrediënten door de natte ingrediënten. Voeg als laatste de plantaardige melk toe en mix nogmaals goed door elkaar.
  6. Vet de bakvorm in en giet het cakemengsel in de vorm.
  7. Bak de cake 25 minuten in de oven en prik met een satéprikker of vork in de cake. Komt deze er droog uit (zonder rauw deeg) dan is de cake klaar. Laat de cake afkoelen buiten de vorm op een rekje.
  8. Voor de topping: Verwarm de plantaardige melk met de vegan witte chocolade au bain-marie totdat de chocolade is gesmolten is. Laat de witte chocolade weer afkoelen en giet het over de cake heen zodra deze is afgekoeld.

Wil jij nog meer vegan en glutenvrije recepten maken, check dan de avocado- limoentaart!

Heb jij nou nog vragen over dit recept of andere over vegan of glutenvrij bakken, laat dan gerust een bericht achter en dan kom ik zo snel mogelijk met een antwoord!

Liefs Sifra

Leave a Reply