was successfully added to your cart.
-Blog

Cascara

By januari 26, 2017 One Comment

Er is niks leukers als nieuwe dingen proberen. Zo kwam ik tijdens het werken bij van van Rossum’s Koffie in aanraking met Cascara. Cascara is een gedroogde koffiebes zonder koffieboon. Het omhulsel van de koffieboon wordt van de boon verwijderd en vaak als compost gebruikt op de koffieplantages. Naast dat het gebruikt wordt als compost wordt het ook gedroogd en kun je er thee van zetten, siroop van maken of het verwerken in baksels of gerechten.cascara_1.JPG

In Nederland is Cascara nog niet heel erg bekend maar er zijn steeds meer mensen die aan de slag gaan met dit product. Zo las ik laatst dat Starbucks ook bezig was met het maken van een drankje met Cascara. Ethiopiërs drinken al jaren een drank van Cascara en enkele jaren geleden werd Cascara ook hipper in Amerika en Engeland. Ethiopiërs koken de schilletjes samen met gember, nootmuskaat en kaneel totdat er een zoet en spicy drankje ontstaat: hashara noemen zij het. In Jemen heet het qish. Ook Jemenieten mengen de schilletjes met specerijen als kaneel en gember en drinken het vaak als goedkope variant op koffie. De Cascara bevat een kleine hoeveelheid cafeïne en antioxidanten. Naast deze leuke voordelen voor ons helpen we de boeren met extra inkomen.

Dan de smaak, dat is nog een dingetje want het is best moeilijk te beschrijven als je iets nieuws proeft. Het is dus een schilletje/ vruchtvlees maar het echt anders dan bijvoorbeeld een rozijn. Een rozijn is nog zacht van binnen omdat het veel meer vruchtvlees bevat. De Cascara is veel dunner en iets aan de taaie kant als het gedroogd is. Het is fruitig en een beetje zuur. Het geeft een frisse smaak en het is een opwekkende thee.

Je moet het zeker zelf een keer proberen want het is de moeite waard als je vroeg in de ochtend een opwekkende thee wil en nog geen koffie of er een heerlijke siroop van wil maken voor in de zomer met ijsblokjes. De Cascara is onder andere te koop bij Van Rossum’s Koffie.

 

 

Recept Cascara theecascara2

5 gram cascara op 250 milliliter water (88 graden) Laat het 2 minuten trekken en haal de Cascara er uit.

 

 

 

 

Een lekkere variant en iets zoeter is de volgende:

Cascara –dadel thee met een vleugje gember

  • 5 gram Cascara
  • 1,5 gedroogde dadel
  • Klein schijfje gember.

Doe de ingrediënten in een zeefje of thee ei. Voeg 250  milliliter water (88 graden ) toe en laat het 2,5 minuut trekken.

 

cascara.JPG

 

Doe mee met de winactie om ook kans te maken op een zakje Cascara. Laat een reactie achter onder deze blogpost of like & deel het bericht op facebook

 

Liefs Sifra

Join the discussion One Comment

Leave a Reply